Plant een boom voor de Schepping

Paus Franciscus schreef in 2015 in zijn encycliek “Laudato Si” dat wij met zorg en toewijding moeten omgaan met de ons toevertrouwde Schepping. Deze encycliek wordt wereldwijd omarmd en in veel plaatsen over de hele wereld neemt men initiatieven om de mensen wakker te schudden en alert te houden op deze dringende boodschap.

In de periode van 1 september tot 4 oktober wordt in de kerken jaarlijks extra aandacht gevraagd voor de zorg voor de Schepping. Paus Franciscus vroeg wereldwijd aan parochies om in deze maand van de Schepping deze boodschap op een herkenbare manier uit te dragen in hun eigen leefomgeving.

De H. Bartholomeuskerk in Zevenbergen heeft gehoor gegeven aan deze oproep van de Paus en  plantte  afgelopen zondag 27 september, na afloop van de viering, die ook geheel in het teken stond van aandacht en zorg voor de Schepping, een appelboom in de tuin van de kerk. 

De appelboom symboliseert de oproep om de vruchten van de aarde te delen. Bovendien duurt het enkele jaren voordat de boom vrucht draagt. Ook dat is symbolisch: het vraagt soms wat geduld om resultaten te zien van bepaalde inspanningen en ook ons geloof heeft soms tijd nodig om te rijpen, om dan pas de vruchten ervan te zien.