Themaconcert ‘César Franck en zijn tegenpool’

Gerrit Christiaan de Gier, organist van de Jacobikerk te Utrecht en stadsorganist van IJsselstein, zet met een concert op zaterdag 14 mei in de H. Bartholomeuskerk te Zevenbergen César Franck in het licht van zijn tegenpool Louis-James-Alfred Lefébure-Wély. César Franck werd 200 jaar geleden geboren. Le père Franck – zoals hij ook wel werd aangeduid door zijn leerlingen – schreef symfonisch,  met rijke harmonieën en een verfijnde lyriek. Daarentegen was Lefébure-Wély veel trivialer.

Met laatstgenoemde componist had de beroemde orgelbouwer Cavaillé-Coll een nauwe vriendschap, terwijl juist de werken van César Franck zo ongekend tot hun recht komen op de orgels van Cavaillé-Coll.

De Gier opent zijn programma met Pièce en mi bémol, een relatief minder bekend groot werk van Franck.

Vervolgens klinken delen uit de Meditaciones religiosas van Lefébure-Wely.  Eveneens van deze componist de Offertoire en ré mineur. Een hoogtepunt uit zijn oeuvre vanwege de opbouw en thematiek.

Het concert wordt besloten met het meest monumentale orgelwerk van César Franck, de Grande Pièce Symphonique Opus 17.

Voorafgaande aan het concert wordt het programma toegelicht.
Aanvang concert: 14.00 uur. De toegang is vrij. Vrijwillige bijdrage na afloop.

U bent van harte welkom!